Elektromekanik Direksiyon Nedir?

admin 28 Ağustos 2019 0 Yorumlar

Elektromekanik Direksiyon Nedir?

Elektromekanik direksiyon yeni otomobillerde tercih edilen bir sistemdir.  Günümüzde Elektromekanik direksiyon hızlı bir şekilde hidrolik direksiyonların yerini alıyor. Elektromekanik direksiyonun hidrolik direksiyona oranla en önemli avantajları daha düşük yakıt tüketimi sağlaması, daha az parçası olması, daha az bakım gerektirmesi ve bütün bunlara paralel olarak daha düşük maliyetli olmasıdır. Elektromekanik direksiyonlar aynı zamanda son dönem otomobil imalatında üzerinde önemle durulan çevrecilik ve verimlilik konseptiyle de son derede uyumludur.

Elektromekanik Direksiyon Çeşitleri

Elektromekanik direksiyon çeşitleri şunlardır:

  • Elektrohidrolik direksiyon sistemi,
  • Elektromekanik direksiyon sistemi,
  • Elektrikli direksiyon ( henüz araştırma aşamasındadır)

Elektromekanik Direksiyon Sistemi

Elektromekanik direksiyon sistemi prensibi; Şoförün direksiyonu döndürmesine ek kuvvet olarak bir elektronik motor kullanılmasına dayanır. Böylece direksiyonun kullanımı çok daha yumuşak bir şekilde gerçekleştirilir. Temel olarak direksiyon sistemi alt bölümlere ayrılmıştır. Bu sistemde direksiyon simidi açısından, tekerlek açısına hassas bir dönüşümün yanı sıra konforlu bir direksiyon kullanma hissi ve ayar mekanizması vardır.

Elektrikli alt sistem sürücünün direksiyon talebini algılar ve araç-direksiyon sistemi dinamiklerini dikkate alarak yardım torkuna aktarır.

Elektromekanik Direksiyon Sistemi Avantajları

Elektromekanik direksiyon sisteminin avantajları şunlardır:

  • Tüm sürüş koşullarında güvenli kullanım ve yüksek düzeyde konfor,
  • Çok çeşitli sürüş koşullarında yüksek dinamik tepki verilme özelliği,
  • Yoğun çalışma kuvveti durumunda ( park manevraları vs.) sürücüye yeterli direksiyon desteği sağlanması,
  • Tüm direksiyon manevraları sırasında minimum ses düzeyi,
  • Yüksek kaliteli direksiyon özellikleri,
  • Basit monte edilebilir ve sökülebilir özelliktedir çünkü zaman harcamaya neden olan hidrolik sıvıların kullanımı gerekmez.
  • Kontrol edilebilmesi çok kolaydır.
  • Elektromekanik kontrol ünitesinin araç iletim ağına dahil edilebilmesi,
  • Sistemin yüksek dinamik özellikleri taşıması ve
  • Sıcaklıktan bağımsız olarak çalışabilmesidir.

Bu özellikler geliştirilerek, aynı zamanda direksiyondaki güvenlik ve konfor seviyelerini arttıran yeni direksiyon fonksiyonlarının desteklenmesi için de kullanılması planlanıyor.

Bütün bu avantajların yanı sıra elektromekanik direksiyon sisteminin yaygınlaşmasında en önemli sebep, aracın yakıt tüketiminde düşüş sağlaması olmuştur.

Elektromekanik direksiyon sistemi kullanımında, direksiyonun her sürüş durumuna oldukça dinamik tepki vermesi çok önemli olduğu için hidrolik sistemdeki yağ basıncı daima korunmalıdır. Bu durum pompanın sürekli çalışması ve dolayısıyla enerji için yüksek bir talep oluşturur. Bunun sonucunda da araçta güç kaybı olur.

Elektromekanik direksiyon sistemleri, elektrik enerjisini aracın güç kaynağından gerekli forma dönüştürür. Sadece direksiyon gereksinimi için gereken süre boyunca gerekli miktarda güç çeker. Böylece aracın genel yakıt tüketiminde ciddi oranda düşüş olur.

Elektromekanik Direksiyon Sisteminin Temel Alındığı Standart

Elektromekanik direksiyon sistemi ile ilgili standart IEC 61508 güvenlik standardıdır. Bugün sitemin üretim ve kalite kontrolünde bu evrensel standart kullanılıyor olmasına karşın, ISO 26262 güvenlik standardı gelecekteki gelişmeler için dayanak olacağı düşünülüyor.

Çarpışma Anında Güvenlik

Çarpışma sırasında güvenlik önlemi olarak elektromekanik direksiyon sistemi sürücünü korunmasına yönelik mekanizmalar içerir. Pasif güvenlik sisteminin bir parçası olarak sürücü direksiyon simidine karşı itildiğinde enerjiyi direksiyon kolu emer. Böylece sürücüye etki eden kuvvet azalır.

Temel olarak bir aracın çarpışması sırasında gelen darbeler ( özellikle kısmı kafa darbelerinde) birincil ve ikincil çarpışmalar olmak üzere iki faza ayrılabilir.

Birincil çarpışma sırasında araç engele çarpar ve motor bölmesi deforme olur. Bu yüzden motor geri itilir ve direksiyon simidi sürücüye doğru hareket eder. Direksiyon dişlisi ile direksiyon simidindeki bu göreceli hareket, I-milinde sürgülü bir mekanizma ile olabildiğince telafi edilir.

İkincil çarpışma sırasında ise aracın ve yolcuların hızlı bir şekilde yavaşlaması ve direksiyon simidinin olaya verdiği tepkidir. Bu sırada direksiyonda bulunan hava yastığı serbest bırakılır ve sürücü direksiyon simidine doğru itilir. Elektromekanik direksiyon sistemi sürücünün alacağı darbe enerjisini emerek, gerekli korumayı sağlar.

Elektromekanik Sistemin Ana Görevi

Elektromekanik sistemin ana görevi sürücünün direksiyon gereksinimleri tanımlamak ve güvenilir tork sağlamaktır. Bu görevin rahat ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için uygulanan yazılıma çeşitli analizler ve ikincil işlevler de dâhil edilmiştir. Bunların bazıları, ek direksiyon fonksiyonları adı altında doğrudan sürücü tarafından algılanamayan park yardımı vb. çeşitli fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar yeni tasarlanan araçlarda elektromekanik direksiyon sistemlerine giderek daha fazla entegre ediliyor.