Araç Torsiyon Sistemi Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

admin 28 Ağustos 2019 0 Yorumlar

Araç Torsiyon Sistemi Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç torsiyon sistemi en basit tanımıyla aracın esneme yeteneğidir denilebilir. Araç torsiyon sistemi sayesinde aracın yolu kavraması çok daha iyi olur.

Torsiyon Sistemi Avantaj ve Dezavantajları

Torsiyon sisteminin avantaj ve dezavantajları üzerinde tartışılabilir. Bu sistemin ana avantajı aracın arka bölümünde amortisör olmadığı için bütün alan bagaja ayrılmıştır. Bu tür araçlar geniş bagaj hacmine sahiptir. Sistemin dezavantajı ise mutlaka periodik olarak bakımının yaptırılması gerekliliğidir.

Araç Torsiyon Çubuğu

Araç torsiyon çubuğu genel olarak bir ucu aracın gövdesine diğer ucu ise süspanse edilecek bölümün alt bağlantısına tutturulmuş  uzun metal bir çubuktur. Tekerlek bir yükselti üzerinden geçerken ya da bir çarpma esnasında torsiyon çubuğu bükülür. Çarpma anı geçtiğinde çubuk orijinal haine geri döner ve araç normal sürüş yüksekliğine geri gelir. Çubuğun bükülmeye karşı direnci, geleneksel süspansiyon sistemlerinde kullanılan yay ile aynı etkiye sahiptir. Aracın sürüş yüksekliğinin sabit kalmasını sağlamak için çubuğa belirli miktarda yük kalıcı olarak uygulanır. Torsiyon çubuğu sisteme uzunlamasına ya da yatay olarak monte edilebilir. Bu sistemin en önemli avantajı torsiyon çubuklarını ayarlanabilir olmasıdır.

Torsiyon Çubuğunun Avantajı Ve Dezavantajı

Torsiyon çubuğunun avantajları ve dezavantajları incelendiğinde görülüyor ki avantajları şunlardır:

  • Torsiyon çubuğu esnektir
  • Dayanıklıdır,
  • Sürüş yüksekliği kolay ayarlanabilir,
  • Araç genişliği nedeniyle yumuşak bir sürüş sağlar.

Torsiyon çubuğunun dezavantajı ise helezon yaylı sistemde olduğu gibi  ileri atılım sağlayan bir yaylanma sağlayamamasıdır.

Torsiyon Çubuğu Arızası

Torsiyon çubukları arızasından önce özelliklerine bakmak gerekirse; düşük maliyetlidir ve arabaların süspansiyonunda kullanılırlar. Torsiyon çubuğuna ne kadar çok yükleme yapılırsa bükülme o kadar artar. Bükülme miktarı çubukta kullanılan malzemeye göre değişir. Torsiyon çubukları ucuz ve dayanıklı oldukları için sıkça kullanılırlar ancak yine de arızalanabilirler. Torsiyon çubukları, çoğu kez aracın alt takımının darbe almasından ya da paslanmasından zarar görür.

Birinci Aşama

Birinci aşamada bir el feneri aracın tekerleğinin içine sokulur. Torsiyon çubuğu aracın çerçevesinden dik bir açı ile çıkmalıdır. Araca göre değişmekle beraber torsiyon çubuğunun bir ucu kontrol koluna ya da direksiyon ekseninin kendisine monte edilmiştir. El feneri ile torsiyon çubuğunda herhangi bir çatlak olup olmadığına bakılır. Küçük bir çatlak varsa bunun birden bire çubuğun yarısına kadar çatlaması sadece zaman meselesidir. Araç torsiyon sistemi güvenliği açısından böyle bir durumda torsiyon çubuğu derhal değiştirilmelidir.

İkinci Aşama

İkinci aşamada torsiyon çubuğunda pas olup olmadığı kontrol edilmelidir. Paslanma kumlu bir kabuk gibi görünür. Pas görüldüğü takdirde torsiyon çubuğu değiştirilmelidir. Aynı şekilde çubuğu tutturan cıvatalar kontrol edilir. Cıvatalar paslanmışsa, pas torsiyon çubuğunun deliklerine de yayılmış demektir. Değiştirilmesi gerekir.

Deneme Sürüşü

Deneme sürüşü özellikle aracın yük yüklenen bölümünün kontrol için yapılır. Bir köşede aşırı sarkma varsa o zaman torsiyon çubuğu hasar görmüştür. Herhangi bir metal nesne, özellikle sabit ağır yükler altında ise zamanla metal yorgunluğuna yenilebilir. Deneme sürüşünde hızlanmalara dikkat edilmesi gerekir bu sırada bir patlama sesi duyulursa, torsiyon çubuğu yıpranmış demektir. Değiştirilmesi için bir teknik servise gidilmesi önerilir.

Torsiyon Çubuğu Kırık Arabanın Sürülmesi

Torsiyon çubuğu kırılmış araba sürülebilir fakat çok dikkatli olunması gerekir. Ön ya da arka çubuğun kırılmış olmasına göre aracın sürüş şekli farklı etkilenir.

Ön dönüş çubuğunda kırık varsa aracın yönlendirilmesinde sıkıntı yaşanır. Özellikle yüksek hızla sürüş yaparken araç ‘’gevşek’’ hissedilebilir. Bu nedenle sürücünün aracın kontrolünü kaybetmesi ve kaza yapması çok kuvvetli bir olasılıktır.

Arka salınım çubuğunda kırılma varsa durum biraz daha ciddi demektir. Bu durum özellikle şerit değiştirirken, viraj alırken ve otomobilin gövdesinin sarsılacağı diğer durumlarda aracın güvenli sürülmesini etkiler.

Kırık bir torsiyon çubuğu ile seyir halindeki sürücünün normalden daha yavaş hızda sürmesi gerekir. Böyle bir durumda, şerit değiştirmekten uzak durulmasında yarar vardır. Araç yavaş sürüldüğü ve hızlı dönüşler yapılmadığı sürece, torsiyon çubuğu değiştirilinceye kadar sürülebilir. Yine de önerilmez ve güvenlik açısından uygun değildir.

Araç torsiyon sistemi arızalarında dikkatli ve uyanık olunmasında yarar vardır. Sürüş güvenliği ve konforu açısından torsiyon sisteminin periyodik kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir.